četrtek, 15. december 2011

Ogledala v pravljicah

Ogledalo ima v pravljici vedno poseben pomen. Verjetno je prvo čarobno ogledalo, na katerega pomislimo, v pravljici o Sneguljčici in sedmih palčkih, kjer ljubosumna mačeha v ogledalu preverja svojo lepoto in, kar je še pomembneje, prek ogledala sledi svoji tekmici.


Ogledala najdemo v številnih drugih pravljicah, v Perraultovem Sinjebradcu na primer ogledala, ki so jih nekoč izdelovali iz poliranega srebra, simbolizirajo njegovo izjemno bogastvo, v Andersenovi Snežni kraljici se zgodba začne in zaplete s čarobnim ogledalom, v katerem je bilo vse videti popačeno, zato je tudi lahko drobec takšnega zrcala povsem spremenil značaj dečka, v katerega se je zabodel, ogledalo je ne nazadnje tudi vstopnica v drug, domišljijski svet, kamor skozenj vstopi Alica ob svojem drugem potovanju v Čudežno deželo.

Ogledala imajo torej v pravljicah vsaj dve pomembni vlogi: zaradi svoje cene poudarjajo imetnikovo moč, zaradi sposobnosti odseva pa vnašajo čarobnost, potrebno za spremembo. In le kje so spremembe pričakovane bolj kot v pravljicah?

Pred ogledalom se dekleta lepotičijo, ko postajajo ženske in kasneje spet pred ogledalom žalostno ugotavljajo, da se jim čas izteka, a jim je seveda v tolažbo lahko spoznanje, da s tem delajo prostor svojim otrokom (če jih imajo in se znajo s tem sprijazniti).

Ogledala nas lahko s svojim odsevom povsem zasvojijo, kot se je zgodilo Narcisu, omogočajo nam komunikacijo, kot to opravlja čarobno ogledalo v zgodbi o Lepotici in zveri, lahko pa so tudi smrtonosna, kot v mitu o Meduzi.

Nič čudnega, da se jih drži toliko vraževerij. Da razbito ogledalo prinaša sedem let nesreče, verjetno izhaja iz njihove cene, saj so ljudje, posebej otroci zaradi takšne grožnje z ogledali seveda ravnali previdneje, kot bi sicer, marsikje še danes pokrivajo ogledala v hiši pokojnika, saj bi se njegova duša lahko zmedla v odsevu in ne bi našla poti na drugi svet, zanimiva pa je tudi vraža, po kateri črepinje ogledala, zakopane pod hišni prag varujejo dom pred zlimi duhovi.

Zato torej ... previdno z ogledali!

iPhone, iOS, Mac OS,HowTo guide, tutorial, Apple News, Jailbreak.
http://www.pingapple.com

Keeping It Simple Bridging Loans, Business Finance Kept Simple!
http://kisbridgingloans.co.uk

Ni komentarjev:

Objavite komentar