ponedeljek, 3. januar 2011

Volk

V pravljicah se pogosto pojavljajo živali kot pomočniki ali nasprotniki. Kakšno vlogo običajno odigra volk?

Volk v Rdeči kapici simbolizira moškega, ki kljub na videz razumnemu obnašanju (zna se pogovarjati, prepričevati, pretvarjati) ne zmore nadzirati svojih nagonov (med drugim se tako nažre, da pozabi na previdnost), zato je živalska oblika zanj povsem primerna. Volk je v tej pravljici očitno nasprotnik, simbol divjine, nevarnosti, neznanega.

Toda v nekaterih drugih pravljicah volk nastopa kot pomočnik glavnemu junaku, torej ga poznamo v dvojni vlogi, včasih kot pozitiven in kot negativen lik. To je v skladu s splošnim odnosom ljudi do volkov, saj smo oboji družabna bitja, imamo veliko skupne zgodovine (pomislimo le na način lova, ki je pripeljal do postopnega udomačevanja volkov in nastanka psa), v določenih trenutkih smo si medsebojno pomagali, a bili vedno drug drugemu tudi konkurenca.

Znanih je veliko legend o volkovih, nam najbližja je verjetno tista o Romulu in Remu, dvojčkih, ki ju je vzgojila volkulja in sta ustanovila Rim. Prebrati jo je na primer mogoče tukaj.


Zelo zanimiva je povezava volka z žensko, saj ima po mnenju nekaterih raziskovalcev ravno volk s svojo neukročenostjo, povezanostjo z naravo in živalsko močjo od vseh divjih živali največ skupnega z žensko, ki se rodi z natanko istimi lastnostmi, a jih zaradi družbenih zapovedi zatre in s tem izgubi velik del same sebe. Potemtakem bi lahko rekli, da je Rdeča kapica pravljica o socializaciji (mi boste zamerili izraz udomačitvi?) ženske. Pravljica o divji ženski, ki umre, in deklici, ki se sprijazni z vlogo pohlevnega kužka. Smo zdaj še vedno prepričani, da ima ta pravljica zares srečen konec?

Ni komentarjev:

Objavite komentar