nedelja, 25. oktober 2015

Ples

Zgodovina plesa se je začela precej pred zgodovino pisave, zato lahko o začetkih le ugibamo. Vsekakor je imel ples že od nekdaj pomembno simbolno in ritualno vlogo. S plesom so ljudje nagovarjali božanstva, na primer ob klicanju dežja, izražali veselje, na primer ob dobri letini ali uspešnem zaključku lova, s plesom so si ne nazadnje tudi vlivali pogum pred bitko ali z njim celo poskušali ustrahovati sovražnika ...


Ste v slovitem Haka plesu prepoznali elemente vojaškega marša in koračnice?

Ples je tesno povezan s pomembnimi dogodki v življenu posameznika ali skupine, še posebej ob najpomembnejših prelomnicah, kot so rojstvo, zaključek šolanja, poroka, odhod od doma ali vrnitev domov. Ples je priljubljen ob najbolj formalnih in spontanih priložnostih, in če so koraki še tako natanko predpisani, vedno dopušča izražanje določene ustvarjalnosti.


Ker gre za tako pomembno početje, nas ne čudi, da se s plesom nenehno srečujemo tudi v pravljicah.

Čeprav Pepelkini odhodi na ples (kljub prepovedi!) najbrž takoj pridejo na misel, je ples (ne pozabimo, bil je organiziran z namenom iskanja kraljevičeve bodoče soproge, se pravi bodoče kraljice) v tej pravljici zgolj v stranski vlogi. Čeveljček pravzaprav pusti dosti močnejši vtis.Podobno se plesa lahko spomnimo iz Voka in sedmih kozličkov, ko kozlički skupaj s svojo materjo na koncu zmagoslavno zaplešejo, ali iz Sneguljčice (bratov Grimm), kjer mora mačeha na koncu za kazen plesati v razbeljenih čevljih, dokler se ne zgrudi od izčrpanosti.

No, ples ima v nekaterih pravljicah še pomembnejšo vlogo. V Andersenovih Rdečih čeveljcih se lahkomiselna Karin (tako je bilo tudi v resnici ime  njegovi polsestri, ki se je menda občasno preživljala z najstarejšo obrtjo na svetu) brezskrno vrti ob veselih in manj veselih priložnostih, dokler je ne doleti kruta kazen. V Dvanajstih plešočih princesah imamo že na začetku nastavek prave detektivke: kaj princeske počno ponoči, da so zjutraj njihovi čevlji povsem uničeni?

Ne pozabimo niti na Špicparkeljca, v katerem se zlobni škrat med plesom razkrije (izda svoje ime), saj je prav ples tisti, med katerim razkrijemo svoj pravi jaz. Pravzaprav bi težko našli pravljico, kjer ples ne bi bil vsaj posredno prisoten.


Tudi dandanes, kljub Facebooku, zmenkarskim spletnim stranem in drugim dobrotam sodobnega časa, je staromodni način - udeležba na večernem plesu (da tudi obisk diskoteke je zajet), še vedno najpogostejši način za navezovanje prvih stikov, povezovanje z morebitnimi prijatelji in celo bodočimi življenjskimi sopotniki.

Če vas torej mikajo nove dogodivščine, ali pa ste morda začutili potrebo po novem, umirjenejšem življenjskem slogu, če bi radi utrdili položaj v družbi, okrepili poslovne stike, izboljšali zdravje in počutje na splošno - ples ponuja odgovor na vse, za še več primerov pomena in rabe plesa pa le prelistajte kako knjigo s pravljicami.

Ni komentarjev:

Objavite komentar