nedelja, 29. september 2013

Kača

Simbolika kače


Kača s seboj prinaša močna simbolna sporočila, ki so seveda v različnih delih sveta različna, pa imajo vendar marsikaj skupnega. Te breznoge plazilce najdemo v številnih grbih in sorodnih znakih moči, ne nazadnje je kača eno izmed dvanajstih znamenj kitajskega horoskopa.

Seveda je kača zelo prisotna v literaturi, mitologiji in pravljici. Povezana je s prvinsko življenjsko močjo in magijo v najbolj surovi obliki. Je simbol zdravja, sprememb, priložnosti in pomembnih odločitev. Človeštvo ima do kač nekoliko dvoličen odnos. Na eni strani jih ceni, spoštuje, celo časti, po drugi zaničuje in se jih boji.

Ena najmočnejših asociacij podobe kače je seveda z moškim spolovilom, ki prav tako kot kača velja za simbol plodnosti, moči in energije, a ga po drugi plati številne kulture komajda omenjajo, saj je nekako 'nečist' (z njim venarle opravljamo malo potrebo). V tem pogledu so kače simbolno precej podobne žabam.Kot plazilci kače delujejo na področju nagonskega, nezavednega, so v stiku z zemljo in njenimi močmi, pogosto so kače postavljene za varovanje posebno pomembnih krajev ali stavb, na primer svetišč. V mitologiji se ob 'običajni' kči pojavlja še krilata različica - zmaj, zato se simbolika kače in zmaja pogosto prepletata in zamenjujeta.

Kača med mnogimi ljudstvi velja za veliko poznavalko rastlin, iz katerih si lahko pripravi strup, iz rastlin pa je s pravim znanjem moč dobiti tudi zdravilne zvarke. Eskulapova palica, simbol zdravstva, je ovita s kačo in stari Grki so v svetiščih, posvečenih Eskulapu dejansko gojili kače (točno določeno nestrupeno vrsto, ki jo danes imenujemo Eskulapova kača).

Morda je zanimiva Eskulapova smrt, ki jo je moč slutiti še v današnjih pravljicah. Eskulap je namreč s svojim znanjem nekoč obudil k življenju mrtvega Hipolita in ob tem še solidno zaslužil. Zevs ga je ubil z gromom, Apolo, Eskulapov oče se je hotel maščevati in skoraj bi prišlo do katastrofe vesoljnih razsežnosti.

Hermes, še en grški bog, najbolj znan kot zaščitnik trgovcev in tatov ima svojo palico prav tako ovito s kačama (ja, dvojina) in ta igra vlogo predvsem pri eni Hermesovih stranskih, vendar ne nepomembnih nalog - spremstvu duš pravkar umrlih v podzemlje.

No, odmev takšnih mitov odzvanja v eni manj znanih Grimmovih pravljic Kača in trije listki, kjer junak zgodbe s tremi listi čarobnega zelišča k življenju obudi mrtvo soprogo, potem ko je taisto naredila kača drugi kači. Žena ga po vrnitvi v življenje ni imela več rada in pravljica nima srečnega konca.

Jakob in Wilhelm Grimm sta v mitih rada iskala paralele s pravljicami in Bela kača z močjo razumevanja živalske govorice in tremi nemogočimi nalogami je prav tako ena izmed njih. Pri nas imamo ob Grimmovih še nekaj 'svojih', morda omenim vsaj Belo kačo s kronico, ki nas uči o dobroti in zaupljivosti otrok, ki je nagrajena, kljub nezaupljivosti in zaščitniškemu odnosu njihove matere pa se na koncu vse skupaj kar dobro izteče.

Nikakor ne smem niti mimo morskih kač, med katerimi ima prav posebno mesto pošast iz Loch Nessa, vendar v naši miselnosti verjetno najpomembnejšo vlogo igra kača skušnjavka, ki je z jabolkom najprej zapeljala Evo in ta nato Adama. Spet imamo jasno namigovanje na spolni odnos, kar pomeni povezavo s prvinskimi nagoni, močnejšimi od razuma, in seveda izjemno življenjsko silo.

Da pa zaključim v malce sodobnejših tonih, bom omenil še kemijo in spojino, ki je več kot desetletje begala kemike. Znali so jo narediti, analizirali so njeno sestavo, a je niso znali zadovoljivo zapisati. To je bil benzen, spojina s po šestimi ogljikovimi in vodikovimi atomi, povezanimi v obroč, v katerem je šest enakovrednih vezi. S kombinacijo enojnih in dvojnih vezi so lahko razložili kemijsko obnašanje benzena in njegovih sorodnikov (na milijono jih je), a sam zapis ni ustrezal znanim dejstvom.

No, menda je Friedrich August Kekule nekoč sanjal o kači, ki se zvita v obroč grize v konec lastnega repa. Ne vemo, ali je to simboliziralo trpljenje kemikov, ki so so se okrog zapisa formule vrteli v začaranem krogu, ali kroženje elektronov, ki se v planarni molekuli prikladno razporejajo po hibridnih orbitalah, a zapis šestkotnika z vrisanim krogom je danes gotovo eden najbolj najbolj uporabljanih in najbolj prepoznavnih kemijskih simbolov.

Kače skrivajo v sebi zares posebne moči.

Ni komentarjev:

Objavite komentar