ponedeljek, 14. januar 2013

Modra

Modra barva je, podobno kot rdeča ali zlata, zelo bogata s simboliko, kar se v umetnosti, tudi v pravljicah, še kako pozna.

Pravzaprav kar pozabimo koliko vsakdanjih izrazov je povezanih z modro. Naj jih nekaj naštejem: modra kri, kraljevsko modra, modrec, nebeško modra, kraljevsko modra barva, ...

Kaj pravzaprav predstavlja modra? Kakšna je njena zgodovina in še posebej kaj pomeni modra barva v pravljicah?

vrata boginja ištar v babilonu

Modra barva v živi naravi ni prav pogosta, a jo vseeno zlahka opazimo, saj je barva neba in vode. Tako nebo kot voda sta ljudem že od nekdaj predstavljala nekaj posebnega, pomembnega, neoprijemljivega, težko razumljivega in asociacije z bogovi in božanstvi.

Modra je tako barva grškega Zevsa, kot babilonske Ištar kot krščanske Device Marije, nekoč imenovane tudi Boginja neba.

Starodavne civilizacije so pri slikanju in barvanju uporabljale predvsem rumeno, rdečo, črno in belo. Modra je bila pač težje dosegljiva. Stari Egipčani so dragoceni lapis lazuri (lazurit) uvažali prek puščave iz Afganistana in bil je izjemno drag. Zato je bil rezerviran za posebne priložnosti, se pravi posebej za svečenike, svetišča in grobnice.

Ker je bil lazurit tako drag, so egiptovski kemiki iz apna, kremena, bakra in različnih alkalij s segrevanje pripravili podobno modro barvilo, ki je uradno najstarejše sintetično barvilo sploh.

Stari Grki in Rimljani modre niso tako cenili.Ker so jo spoznali prek indigo barvila, s katerim so bila obarvana oblačila predvsem revnih, so modrino povezovali z revščino. Poleg tega so imeli modro za barvo barbarov, saj so si pripadniki nekaterih barbarskih plemen pred bitkami obraze pobarvali modro. Tako so delovali bolj strašno in očitno so s tem zares naredili vtis.

No, v 12. stoletju se je odnos do modre tudi v Evropi spremenil. Poglavitni razlog je bila uporaba modrega barvila (kobaltovo modro) za okna v baziliki Svetega Denisa v Parizu:

Bazilika Svetega Denisa

Modra je naenkrat postala zelo priljubljena in tudi druge cerkevene zgradbe so jo začele dobivati v svoja stekla. Poleg tega je rasla priljubljenost Svete Marije, ki so jo začeli pri slikanju oblačiti v modro, barvo, povezano z modrino neba, se pravi z božansko barvo.

Morda je nekaj kasneje dobila pridih kraljevskost, posebej zaradi španske kraljeve družine, ki je zaradi izogibanja soncu slovela po bledi, prosojni polti, skozi katero so bile vidne žile in - modra kri (sangre azul). Seveda je kralj s svojo absolutno močjo in nedotakljivostjo večini ljudi v Srednjem veku predstavljal najbližji in najlažje predstavljivi približek bogu.

Modro barvo so v 18. stoletju vzljubili impresionisti in post-impresionisti, saj so z modro lahko svojim slikam dodali vzdušje (naredili vtis, impresijo). Tule je Zvezdna noč izpod čopiča slovitega Vincenta van Gogha:

Vincent van Gogh: Zvezdna noč


Menda je van Gogh za modro (kakovostno modro barvo je bilo tudi v 19. stoletju težko dobiti, pravzaprav je bilo treba posebej naročiti njeno izdelavo) zapravil celo premoženje.

Kaj ima to s pravljicami?

Kadar je v njih prisotna modra barva, je to običajno povezano z razumom in odtujenostjo, tudi z onostranstvom. Najbolj znan je primer Sinjebradca, bogataša z modro brado, ki je svoje radovedne žene obešal na kavlje v prepovedani sobi. Pri njem je ravno zaradi modre brade že od samega začetka jasno, da nosi v sebi neko skrivnost, nekaj , kar ne pripada temu svetu in s tem daje strašljiv in nesimpatičen vtis.

Še bolj izrazit primer je pravljica Modra luč bratov Grimm, v kateri modra luč odigra podobno vlogo kot svetilka v Aladinu. Modra luč deluje kot posrednik med realnostjo in domišljijo in na koncu omogoči ogoljufanemu vojaku, da pridobi koristi, ki mu po pravici pripadajo.

Med vsemi znanimi pravljicami je verjetno modra najbolj prevladujoča v Andersenovi pravljici Mala morska deklica. Ker gre za pomembno in vplivno pravljico, bomo ob priliki pogledali celotno analizo Andersenove Male morske deklice, zaenkrat pa še tale, hm, ne ravno modra misel, ampak bolj zanimivost:

Modra barva je glede na ankete najbolj priljubljena med vsemi barvami. Za svojo najljubšo jo je leta 2009 označilo kar 46 odstotkov moški in 44 odstotkov žensk!

Ni komentarjev:

Objavite komentar