četrtek, 31. oktober 2013

Vodnjak

Vodnjak (ali izvir) v pravljici


Vodnjaki, izviri studenci in drugi viri vode imajo v pravljicah pogosto pomebno vlogo. Pravzaprav jo imajo kar na vseh področjih umetnosti.

Vir vode je seveda vir življenja, ob vodnjakih se še dandanes marsikje po svtu odvija pomemben del družabnega življenja, k vodnim izvirom morajo ne nazadnje nenehno prihajati živali, tako divjad, kot roparice, ki seveda ob požirku poskusijo upleniti še kaj za pod zob. Vir življenja se tako kaj hitro spremeni v pretnjo smrti.

Vodnjaki imajo ključno strateško vlogo v družbi tako v miru kot v  vojni. Danes milijoni ljudi umirajo zaradi vode, ki je onesnažena z bakterijami ali kemikalijami, ko pride do umika vojske, je zastrupitev zajetij vode med prvimi nalogami na seznamu.

Življenje, resnica, razsvetljenje?
V pravljicah se ob izviru vode, naj bo to studenec, ali vodnjak, pripeti marsikaj pomembnega. Vodnjak ni le simbol življenja, ampak tudi resnice in - kot to velja za vodo na sploh - spremembe.

V Žabjem kralju princeska sreča žabo (žabca) ob vodnem izviru. Tja se namreč hodi igrat, tja ji pade igrača, tam, kot toliko vaških deklet, sreča svojega ženina. Tudi pri Trnuljčici ne gre brez žabe in vodnjaka. Kraljica namreč tam izve, da bo končno dobila otroka. Se pravi resnica in življenje!

Svojevrstno razodetje se ob studencu pripeti tudi v Gosji pastirici, kjer princesa zajame vodo in obe dekleti pokažeta svoj pravi obraz. Služabnica se izkaže za zahrbtno povzpetnico, princesa pa je strahopetna in šibka, se pravi ni vredna svojega kraljevskega naziva.

Najbrž nima smisla, da bi našteval številne pravljice z živo vodo, zdravilno vodo, čarobnimi izviri,...?

Vodnjaki in izviri imajo pomembno vlogo v Bibliji, saj je voda tudi simbol očiščenja, pri veri pa brez greha skoraj ne gre.

Prav tako zanimiv je odnos starih Grkov do vodnjakov in izvirov, saj je imel načeloma kar vsak svojevrstne čudodelne lastnosti. Nekateri so v svoji gladini kazali prihodnost, drugi so imeli zdravilno moč, nekateri so celo obljubljali večno mladost in nesmrtnost (ne nujno skupaj), seveda so se vsaj ob nekaterih kriminalci lahko očistii svojih grehov, ...

Naj zaključim še z majhno nadgradnjo, okraševanjem vonjakov. To je najbolje razdelano v Aziji, kjer vsak ornament na vodnjaku dodaja svojo simboliko. Žabe, kačji pastirji in zmaji prinašajo srečo, zdravje, razsvetljenje in moč. Lotus, bambus in orhideje simbolizirajo čistočo, prilagodljivost, modrost in uspeh. V vodnjake seveda mečemo tudi kovance, kjer spet zlato, srebro, baker in železo s seboj prinašajo vsak svojo simboliko ...

Ko se naslednjič ustavite pri vodnjaku ali studencu, za hipec pomislite, s koliko zgodbami je povezan ta na videz preprosti vir vode!

Ni komentarjev:

Objavite komentar